Kentsel Dönüşümün Emlak Değerleri Üzerindeki Etkisi

3 Mayıs 2023 ile Orhan Sevimay

Kentsel dönüşüm projeleri, gayrimenkul değerleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Yıkılan veya yenilenenlerin yerine yapılan yeni binalar, bölgedeki emlak fiyatlarını yukarı yönlü etkileyebilir. Bu durum, özellikle kentsel dönüşümün gerçekleştirildiği bölgedeki arz-talep dengesine bağlı olarak değişebilir.

Ayrıca kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenen veya yenilenmeyen binaların emlak değerleri de etkilenebilir. Güvenli ve modern bir yapıya sahip olan yapılar, diğer benzerlerine göre daha yüksek bir emlak değeri taşıyabilir. Bu nedenle kentsel dönüşüm projeleri, bölgedeki emlak piyasası üzerinde olumlu bir etki yaratabilir. Yenilenmiş binalara talebi artırır.

Ancak kentsel dönüşüm projeleri de bazı olumsuz durumlara neden olabilir. Örneğin, inşaat çalışmaları nedeniyle bölgedeki trafik akışı, gürültü ve hava kirliliği artabilir. Ayrıca proje nedeniyle yıkılan eski binaların sahipleri, mülklerinin değerinde kayıp yaşayabilir. Bu nedenle kentsel dönüşümde gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen kişiler, süreci dikkatli bir planlama ile yürütmelidir. Ayrıca yenilenmiş binalara talebin artması o semtte fiyatların yukarı artmasına sebep olur.