Emlak Vergisi Nedir? Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir?

24 Ağustos 2022 ile Orhan Sevimay

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ile kapsamı belirlenen emlak vergisi; konut, arsa, iş yeri, arazi gibi taşınmazlardan yıllık olarak alınan vergi türüdür.  Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, üzerine tapu kaydı olan kişi (mülk sahibi) tarafından ödenir. Mülk sahibinin olmadığı istisnai durumlarda intifa hakkı bulunanlar, intifa hakkı olan birinin de olmadığı durumlarda ise taşınmazı mülk sahibi gibi kullananlar vergiyi ödemekle yükümlüdür.  Bina ve arazi vergisi olarak ikiye ayrılan Emlak Vergisi Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere her yıl iki taksitte belediyelere ödenir. Ödemeler belediyelerin hizmet merkezlerinden, banka hesaplarından ve e-belediye üzerinden yapılabilir. Ödemenizi yapmadan önce mutlaka belediyenin ilgili sayfasına girip ödeme noktalarıyla ilgili bilgi alın. 

Bilinmesi Gerekenler 

-Gayrimenkul alımı yaptığınızda belediyenize alımın yapıldığı yıl içerisinde vergi bildirimi yapılmalıdır. Tapu tescil tarihinin yılın son çeyreğindeki aylara denk geldiği durumlarda ise tescil tarihinden itibaren 3 ay içerisinde bildirim yapılması gerekmektedir.

-Gayrimenkul alım satımında müteselsil sorumluluk yaklaşımı geçerlidir. Satın alınan gayrimenkulünün bildiriminin satıcı tarafından yapılmadığı durumlarda alıcıdan geriye dönük vergi ve cezaları tahsis edilir. 

-Yasa tarafından belirlenen zaman aralığında beyanda bulunmayan kişilere usulsüzlük ve vergi ziyan cezaları uygulanır. 

-Ölüm durumunda mükellefin vefat ettiği tarihten itibaren 3 aylık dönemde varislerin beyanda bulunması gerekir.