Ev ve daire ararken dikkat etmeniz gereken detaylar

2 Eylül 2022 ile Orhan Sevimay

Eve ait olan sözleşmeler. Evin konumu ve ulaşım koşulları. Evin yaşı. Evin hisse durumu. Dairenin iç ve dış yapısının güvenlik durumu. Kira veya satın alma bedeli. Ev üzerinde haciz veya ipotek olup olmadığı. Evin krediye uygunluğu. Dairenin istediğiniz özellikleri karşılayıp karşılaması. Ayırdığınız bütçe. Evin tapusu. Evin ve dairenin iskan durumu. Evin ve dairenin arsa payı.

Ev ve daire ararken atlamamanız gereken detaylar bulunuyor. Bunlar arasında evin paylı bir hisseye mi ait olduğu yoksa bir kat malikinin olup olmadığı incelenmelidir. Yıllık zam oranlarının ne kadar olması gerektiği sözleşmede yer almalıdır. Kiralıksa kiranın hangi tarihte ödeneceği de belirlenmelidir. Bu ödemeler kişinin gelir durumuna göre belirlenir. Bu detaylar göz önüne alındığında evde herhangi bir sorun meydana gelmez. Evin iç tadilatının ne kadar uygun olduğu da dikkat edilmesi gereken başka bir husustur. Son derece kaliteli ve ferah olmalıdır. Alt yapısı kaliteli malzemelerden yapılmış olması gerekir. 

Şehir hayatında güvenlik, ev ararken atlanmaması gereken önemli detaylardan bir tanesidir. Baktığınız daire ve evlerde 7/24 güvenlik sistemleri olmasını tercih edebilirsiniz. 

Ev satın alınırken dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise binanın dayanıklılığıdır. Eğer satın almak istediğiniz ev dayanıklı değilse deprem sonucunda can ve mal kaybı yaşanabilir. Depreme dayanıklı olan evleri araştırmaya ve bu evleri tercih etmeye özen gösterin. 

Ev ve Daire Bakarken Tapuda Nelere Dikkat Edilmeli?

Tapu dairesine giderek bir görevliden yardım alabilirsiniz. Satın almak istediğiniz gayrimenkulü bu şekilde inceleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Bu talep doğrultusunda görevliler size söz konusu olan gayrimenkulün projesini inceletebilir. Daha sonra ise gayrimenkul üzerinde herhangi bir ipoteğin ya da başka bir işlemin olduğunu araştırıp öğrenebilirsiniz. 

Ayrıca, sıfır ev alırken evin tamamen bitmiş olmasına dikkat edin. Hem tapu üzerinde iskanı kurulmuş olan kat mülkiyetli tapunun çıkarılmış olması hem de fiziki anlamda içerisinin kaba ya da ince olan işçiliklerinin bitirilmiş olması önemli olan bir konudur. Son olarak; dış kapı, apartman boşlukları, asansör, çatı, su panoları, elektrik panoları, kombi için yapılmış olan sigorta panosu gibi ortak kullanım alanlarının sağlamlıklarına dikkat edebilirsiniz.