Satılık konutlarda fiyat artışlarını ay bazında incelediğimizde Mayıs’ta % 14,7 ile zirvenin görüldüğünü, sonrasında artış oranlarının düşüş eğilimine girdiği görülüyor. Konut fiyatlarında artış devam etmesine rağmen artış hızı yavaşlıyor. Ay bazında değişim oranlarını incelediğimizde iki sayılı artış oranlarının tek haneli rakamlara geldiğini ve yıl sonuna kadar bu dengede devam edeceği öngörülüyor. Kiralık konutlarda Nisan’da %18,2 aylık değişimle zirve görüldü. Nisan’dan sonra artış grafiği aşağı yönlü bir seyir izlemeye başladı, Temmuz itibariyle de tek haneli %6 rakamlara düştü.
Fiyat artışı devam ediyor ama artış hızı yavaşlıyor. Diğer taraftan kiraya verilen evlerin kiralarının alınamaması gibi haberleri son dönemde sıkça duyuluyor. Bu durum kira piyasasında ev sahiplerini ‘daha makul bir ücret belirleyeyim, kiramı düzenli alayım’ gibi bir davranışa itebilir. Bu gelişme de kısmi bir rahatlama sağlayabilir kiralık konut piyasasında ama çok büyük bir düşüş öngörülmüyor.
Son çeyrek konut piyasasının en hareketli olduğu dönemdir. Ciddi bir yer değiştirme süreci yaşanıyor çünkü bu dönemde. Okulların açılması, memur atamaları nedeniyle yaşanan yer değiştirmeler, üniversiteler nedeniyle oluşan ev ihtiyacı piyasayı hareketlendiriyor. Bu nedenle Eylül- Ekim itibarıyla artış hızındaki yavaşlamanın küçük de olsa tekrar yukarı yönlü bir ivmeye geçecektir. Bunu “mevsim etkisi” olarak da ele alabiliriz. Bu artışlar ay bazında %2-3’ü aşmayacak, dolayısıyla yılın il çeyreğinde olduğu gibi hızlı iniş çıkışlar olmayacak.