Emlak Satışında Yeni Dönem

5 Ağustos 2024 ile Orhan Sevimay

Emlakta 15 Eylül’de yeni bir düzenleme başlayacak, emlakta, ilan sitelerinde doğrulanmış ilan dönemine geçilecek. Konut satacak kişi, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanların hiçbiri yanıltıcı ya da tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Konut satacak kişi, e-devlet üzerinde gayrimenkulünü seçerek emlakçıyı yetkilendirecek. Yetkilendirilmiş emlakçı, bu satışlara aracılık edecek.

Tapu kayıtlarında olmayan yerlerin ilanları verilemeyecek. Gerçekte olan bir gayrimenkul olduğu teyit edilebilecek. Bu emlak sektöründe çok büyük bir devrim. Yanıltıcı ilanlar, kimliği belli olmayan üyelikler, çeşitli ilçelerde çok ucuza girilen sahte ilanların kirliliğinin azaltılmasının hedeflendiği bir düzenlemedir.

Mal sahibi e-Devlet’e girdiğinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne göre listelenen taşınmazlarını görecek. O gayrimenkulleri ilan girmesini istediği kişilere yetki tanımlaması yapacak. Bunun tamamı e-Devlet sistemi üzerinden işleyecek. E-Devlet Kapısı’ndaki süreçle birlikte emlak işletmesi seçilerek yetkilendirme işlemi tamamlanıyor olacak.

TAPUSUZ YERLERİN AYRI KATEGORİSİ OLACAK

İkinci faz kiralık ve satılık tüm gayrimenkuller için geçerli olacak. Tapusu olmayan yerler de var. Örneğin bir kişi Emlak konut’tan, TOKİ’den yer almış henüz tapuyu almamış ilanını veremiyor. İlan portallarında tapusuz yerlerin ayrı kategorisi olacak.

İLAN SAYILARI YARIDAN FAZLA DÜŞECEK

Artık il, ilçe, ada parsel gibi değiştirilemeyecek bilgilerle, koordinat vb. ile ilanlar artık sahte ve belirsiz olarak verilemeyecek. Hangi ilanın neresi için verildiği çok net belli olacak. Gerçek olmayan çok sayıda ilan yayından kaldırılacak.