Tapuda Yeni Dönem Başlıyor

11 Kasım 2022 ile Orhan Sevimay

Tapu müdürlüklerinde yeni bir dönem başlıyor. Pilot uygulamaları yapılan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) tüm Türkiye’de kullanılmaya başlandı. Yeni sistemle birlikte artık yeni kimliklerde bulunan parmak izi, biyometrik vesikalık fotoğraf gibi birçok bilgi karşılaştırılabiliyor.

Tapu müdürlüklerine işlem için gelen vatandaşlar yeni kimlik kartlarını POS cihazı şeklindeki sisteme takacak. Sonrasında parmak izleri ile sistemdeki veriler karşılaştırılacak. Böylece işlem yapmak isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığı da teyit edilmiş olacak. Bu sistem aynı zamanda sahteciliğinde önüne geçecek.

Eski kimlik kartları da halen kullanıma devam ediliyor ama artık her şeyin elektronik ortama taşındığı, işlemlere hız verildiği noktada, eski kimlik kartları geçerli olmayacak.

Tapuda yeni dönem başladı. Tapu dairelerinde artık alıcı-satici imzaları atmadan önce kimlik kartı bir cihaza takılarak parmak izi alınarak akit işlemi gerçekleşiyor. Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile dolandırıcılığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Eski kimlikler, çipi yıpranmış kimlikler ile İşlem yapılamayacak.