İstanbul’a Gayrimenkul Yatırımı Yapmak Avantajlımı?

7 Eylül 2022 ile Orhan Sevimay

Öncelikle İstanbul‘a gayrimenkul yatırımı yapmanın birçok avantajı vardır. Bunlardan biri de değerini yitirmemesidir. Diğer yatırımlarda ekonomik açıdan zarar görme ihtimali çok yüksektir. Fakat taşınmaz yatırımlarda (örneğin, arsa ve ev gibi birçok taşınmaz mallarda) zamanla değer kazanma ihtimali çok yüksektir. Ayrıca çevresel etkenler gayrimenkullerin değerlerini daha da arttırmaktadır. Özellikle İstanbul’a gayrimenkul yatırımı yapılmasında bu etkenler önemli rol oynar. 

Bir diğer avantaj da ek gelir elde etme imkânı sağlamaktadır. Ekonomik açıdan pahalılaşan hayat şartlarında ihtiyaçlar doğrultusunda bireylerin bütçesi zorlanmaktadır. İstanbul ‘a gayrimenkul yatırımı oldukça karlı bir yatırım olacaktır. Giderek zorlaşan ekonomik koşullarda yapılan bu yatırım hamlesinin getirdiği kar, ekonomik açıdan iyi bir destek olarak tanımlanabilir. 

Gayrimenkul uzun vadede değerli yatırımlardan biridir. Herhangi bir daire, ofis veya villa satın aldığından burada ikamet edilmese bile bunları kiraya vererek ek gelir sağlanmış olmaktadır. Özellikle yatırımı yapılacak mülkün çevresel ve fiziksel imkânlarını göz önünde bulundurmak gerekir. 

İstanbul’a gayrimenkul yatırımı yapmanın bir diğer avantajı da günümüz şartlarında kiraların yüksek rakamlara ulaşmasında dolayı mülk satın alındığında kendinize ait oturabileceğiniz bir eve sahip olmuş olunur. Kendi eviniz olduğunda istenilen şekilde değişim tadilat, yalıtım gibi birçok yenilik yapma imkânı sağlanır. Ayrıca bu yapılan değişimler veya yenilikler bile birer yatırımdır. İleride satılmak istenildiğinde bu yenilikler değerini artırarak kar elde edilmesini sağlar. 

Ayrıca İstanbul’a gayrimenkul yatırımı ile kredi ile satın alınan evlerde belli bir süre ödeme yapıldıktan sonra kendinize ait eve sahip olmuş olunacaktır. Kiralık evlerde ise ödeme her ay yapılmaktadır. Bu ödemeler bittikten sonra kiraya her ay ödeyeceğiniz para cepte kalarak birikim yapılarak bütçeye katkı sağlanır. 

İstanbul’a gayrimenkul yatırımı ile önceden araştırma yapılarak değerlenecek bölgelerde arsa yatırımı yapılabilir. İstanbul gibi büyük metropollerde nüfus gün geçtikçe çoğalmaktadır. Bundan dolayı birçok şehir merkezleri genişleyip çoğalmaktadır. En ücra arsalar bile değer kazanmaktadır. Araştırma yapıldıktan sonra düşük fiyatlarda seyreden yerler, ileride değerlenip yükselen bölgeler haline gelecektir. Değer kazanılacak arsaya istenilirse yapı inşa edip satılarak kar sağlamak mümkündür. 

Diğer yatırımların yanı sıra çocuklarınız için gelecekte birikim sahibi olmaları için gayrimenkul yatırımı yapmak, değer kaybettirmeyen bir yatırımdır. Gayrimenkul yatırımları uzun ömürlü olmakla beraber ne zaman istenilirse satın alınan değerin çok üstünde bir fiyata satılma imkânı çok yüksektir. Bu yatırımla çoğunlukla geleceğe iyi bir yatırım yapılmış olmaktadır